Totul despre tenis

Originar din Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, tenisul s-a răspândit mai întâi în lumea engleză, în special la persoanele bogate din clasele superioare.
Tenisul este acum un sport olimpic și este jucat indiferent de bani, de vârstă, în multe țări de pe glob. În mod remarcabil, în afara adoptării sistemului „Tiebreaker”, regulile sale au rămas neschimbate din 1890.

Tenisul de câmp este un sport jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază de racordaj pentru a lovi o minge de cauciuc acoperită cu pâslă peste fileu, mingea trebuind să ajungă în terenul adversarului.

Dimensiunile terenului de tenis
Lungimea unui teren de tenis de câmp este fixă, ea fiind de 23,78 metri. Lățimea sa variază în funcție de tipul jocului: de simplu sau de dublu. În cazul jocului de simplu meciurile se desfășoară pe lățimea de 8,23 metri, jocurile de dublu desfășurându-se și pe cele doua margini laterale care duc la o lățime standard de 10,97 metri.
Distanta de la fileu la cele doua linii de serviciu trebuie sa fie de exact 6,40 metri, linia de centru aflandu-se bineinteles la jumatatea terenului de tenis. Pozitionarea fileului este deosebit de importanta pentru ca terenul sa respecte standardele impuse de Federatia Internationala de Tenis, capetele fileului trebuie sa se gaseasca la cel putin 0,91 metri departare de marginile exterioare ale terenului (incluzand aici si marginile laterale pentru jocul de dublu) iar pilonii care sustin fileul trebuie sa aiba o inaltime de 1,07 metri. La mijlocul terenului, acolo unde fileul intersecteaza linia de centru, inaltimea fileului trebuie sa fie de 0,91 metri.
Coborand la nivelul solului, grosimea liniilor desenate trebuie sa fie de
5 cm pentru linia de centru
între 2,5 cm si 10 cm pentru cele doua linii de baza (liniile de fund)
între 2,5 cm si 5 cm pentru toate celelalte linii ale terenului
Daca lungimea efectiva a terenului este de 23,78 metri, Federația Internațională de Tenis recomanda o lungime totala a suprafeței amenajate de 37 de metri, adica cel putin 6,4 metri dincolo de fiecare linie de fund a terenului. In ceea ce priveste latimea, dimensiunea recomandata a incintei este de 18 metri, adica intre 3,50 si 3,65 metri suplimentari dincolo de marginile laterale ale terenului, necesare bineinteles jucatorilor pentru a ajunge la mingiile care trec de marginile terenului de tenis.

Turnee profesioniste

Grand Slam
În circuitul profesionist de tenis sunt patru turnee de Grand Slam: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open.

Masters Series 1000
Circuitul Masters Series 1000 cuprinde nouă turnee anuale, care se vor reduce la opt din 2009. În prezent turneele se desfășoară în Europa și America de Nord și sunt organizate de ATP (Asociația Tenismenilor Profesioniști).

Alte turnee
International Series Gold cuprinde 9 turnee. Acestea sunt mai puțin prestigioase decât turneele Grand Slam și Masters Series dar mai prestigioase decât cele din International Series.
International Series cupinde 44 de turnee. Sunt turneele cel mai puțin prestigioase din circuitul ATP.

Written by